Ontstaan in 2015.
De interactieve kerststal is ontstaan nadat in de jaren 2014 en 2015 vier van de zes katholieke kerken in de stad werden gesloten. Alle inventaris en materialen die niet meer nodig waren werd overgebracht naar de H. Hartkerk aan de Zwolseweg die in februari 2015 haar deuren voor de eredienst sloot. Het kerkgebouw werd een centraal depot. Na twee rommelmarkten en nadat er hier en daar in den lande nog wat kon worden gebruikt moest er veel worden verkocht of afgevoerd worden. In die tijd ontstond het idee om wat te gaan doen met de vele kerstmaterialen en beelden. Het zou zonde zijn om die zomaar te verkopen of te vernietigen.
In diezelfde periode kwam in de binnenstad de Broederenkerk, die als enige kerk voor de eredienst open bleef, weer beschikbaar na een jarenlange restauratie. De Noordbeuk van die kerk ( de helft van de twee-hallige kerk) werd niet meer vol gezet met kerkbanken, wat de monumentale ruimte ten goede kwam. Bovendien was er op die manier in de toekomst de mogelijkheid om exposities te organiseren, of… een kerststal-route, maar dan met beelden van de gesloten kerkgebouwen.De originele stal van de Broederenkerk kwam met kerstmis 2015, voor het Maria-altaar te staan. Vanuit de Bidkapel kwam een hele lange rode loper (van de H.Hart kerk) schuin naar voren te liggen. De mensen werden uitgenodigd om letterlijk “op weg” te gaan naar de stal. Met onderweg, links en rechts van het pad beelden vanuit de gesloten kerken.
Uitbreiding
Na het succes van een wat andere opstelling van een kerststal in 2015 kwamen er meer ideeën. Uitgangspunt werd dat het voor jong en oud, maar toch vooral voor de kinderen aantrekkelijk zou zijn. Er moest veel te zien zijn en op sommige plekken wat te doen. Zo kwamen er in de navolgende jaren bijvoorbeeld een herberg waar kinderen aan een tafel kleurplaten kleuren en de ouders een kopje koffie of glühwein drinken. Er kan hier en daar op een knop worden gedrukt en komt er b.v. een engel uit de wolken, kun je de sterren aan de hemel laten flonkeren, De Ster laten branden. We hebben het (B)engeltje van de Broederen dat het kerstverhaal zit te lezen. Kinderen ( en natuurlijk ook volwassenen) kunnen een kaarsje opsteken bij de stal.
Vooral het doe element bracht ons op de naam interactieve kerststal. Of zoals een van de geïnterviewde leerlingen van een school op een reportage van TV Oost zei: ”Normaal is een kerk saai. Maar dit is leuk. Hier kun je wat doen”.
Met de huidige generatie, die gewend is met een veeg over een aanraakscherm iets te laten gebeuren, zijn de ouderwetse elektro-spelletjes een belevenis. En ook een gewone kerstpuzzel ontbreekt niet. Het openen en sluiten van een deurtje van een huisje of het aanblazen met een pomp van een kampvuur is een ervaring voor de kinderen. Zelfs de klassieke knik-engel ontbreekt niet, aangepast met een muntinworp automaat, die de engel wat laat doen. Kortom een bezoekje aan de kerststal van de Broederenkerk is niet in een paar minuten voorbij. Sterker, menigeen komt er in de kersttijd graag nog een keer kijken.